Politika privatnosti

Internetska stranica informacija o zaštiti podataka

Internetska stranica www.ursa.ba

Drago nam je što ste posjetili ovu internetsku stranicu. Zalažemo se za zaštitu vaših osobnih podataka u skladu sa svim važećim zakonima o zaštiti podataka, osobito u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka odnosno GDPR) te odgovarajućim hrvatskim zakonodavstvom koje se odnosi na zaštitu osobnih podataka, a vaše osobne podatke obrađujemo samo na temelju zakonskih odredbi ili ako je ispitanik proglasio svoju suglasnost.

U ovom zapisu o zaštiti podataka objašnjavamo koje informacije (uključujući osobne podatke) obrađujemo u vezi s vašim posjetom i korištenjem gore navedene digitalne ponude (internetska stranica).

Detaljne informacije se nalaze na povezanim podacima:

Informacije o zaščiti podataka - Obrada podataka o strankama

Informacije o zasciti podataka poslovnih partnera - Obrada podataka poslovnih partnera

Informacije o zaščiti podataka - Obrada podataka za marketing

 

I. Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka?

Voditelj obrade odgovoran za obradu osobnih podataka je tvrtka URSA SLOVENIJA, d. o. o., Polhova ulica, 8000 Novo Mesto, Slovenija. Svaka referencija na "mi" ili "nas" u ovom zapisu o zaštiti podataka odnosi se na gore navedenu pravnu osobu.

S našim koordinatorom za zaštitu podataka možete kontaktirati putem gore navedenih podataka ili na e-adresu privacy.ursa@etexgroup.com.

II. Koja načela pratimo?

Radi usklađenosti s primjenjivim zakonom o zaštiti podataka obrađujemo vaše osobne podatke samo na temelju zakonskog odobrenja ili ako ste na to pristali. To vrijedi i za obradu osobnih podataka u marketinške svrhe.

Na ovoj internetskoj stranici možemo prikupljati informacije koje nam ne omogućuju donošenje izravnih zaključaka o vama. U određenim slučajevima - osobito u kombinaciji s drugim podacima - te se informacije, u skladu s primjenjivim zakonom o zaštiti podataka, ipak mogu smatrati „osobnim podacima“. Nadalje, na ovoj internetskoj stranici možemo prikupljati i informacije koje nam ne omogućuju da vas, izravno ili neizravno, identificiramo; u ovom slučaju, primjerice, prikupljanjem informacija o svim korisnicima ove internetske stranice.

 III. Koje podatke obrađujemo?

Našoj internetskoj stranici možete pristupiti bez unosa osobnih podataka (kao što su vaše ime, poštanska adresa ili e-adresa). U tom slučaju, također, moramo obrađivati određene podatke kako bismo vam omogućili pristup našoj internetskoj stranici. Osim toga, na ovoj internetskoj stranici upotrebljavamo određene metode analize, a integrirali smo i funkcionalnosti trećih strana („programske dodatke za društvene mreže“).

 1. Dnevničke datoteke: Kada posjetite ovu internetsku stranicu, naš internetski poslužitelj automatski pohranjuje naziv domene ili IP adresu računala koje je poslalo zahtjev (najvjerojatnije računalo vašeg pružatelja internetskih usluga), uključujući nadnevak, vrijeme i trajanje vašeg posjeta, podstranice / URL-ove koje posjećujete i informacije o aplikaciji (-ama) i terminalu (-alima) koje upotrebljavate za pregled naših stranica.
 2. Kolačići: Kako bismo našu internetsku stranicu učinili što jednostavnijem za korištenje, mi - kao i mnogi drugi operateri internetskih stranica - koristimo kolačiće. Kolačići su male tekstualne datoteke pohranjene u vašem pregledniku. Ove nam datoteke pomažu pri prepoznavanju određenih preferencija naših posjetitelja tijekom pregledavanja interneta i dizajniranja naših stranica u skladu s tim. Većinom koristimo privremene kolačiće (kolačiće sjednice). Oni se pri kraju vašeg posjeta automatski brišu. Međutim, upotrebljavamo i trajne kolačiće. Oni služe za poboljšanje načina usmjeravanja korisnika. Naši kolačići ne prikupljaju nikakve osobne podatke i ne omogućuju vašu identifikaciju na internetskim stranicama trećih strana. Svoj preglednik možete podesiti tako da vas obavijesti o postavljanju kolačića kako bi vam uporaba kolačića postala preglednija. U načelu, postavkama preglednika možete i odbiti prihvaćanje kolačića. Međutim, to može značiti da možda nećete moći koristiti sve funkcije internetske stranice.
 3. Analiza internetske stranice s pomoću usluge Google Analytics: Na našoj internetskoj stranici koristimo uslugu Google Analytics, uslugu internetske analize tvrtke Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD („Google“), kako bismo mogli kontinuirano poboljšavati našu internetsku stranicu. Usluga Google Analytics upotrebljava kolačiće koji su pohranjeni na vašem računalu i omogućavaju analizu korištenja internetske stranice. Informacije koje kolačić skuplja o vašoj upotrebi ove internetske stranice uglavnom se šalju na poslužitelj tvrtke Google u Europi (ili u državi članici Europskog gospodarskog područja) radi anonimizacije IP adrese, kako bi se time isključila osobna referencija. Tek nakon što je IP adresa anonimizirana, skraćena IP adresa prenosi se na poslužitelj tvrtke Google u SAD, gdje se pohranjuje. Samo u iznimnim slučajevima na poslužitelj tvrtke Google u SAD poslana je potpuna IP adresa te je skraćena tek nakon toga. Ova internetska stranica koristi uslugu Google Analytics s proširenjem za anonimno skupljanje IP adresa (tzv. maskiranje IP adrese). Tvrtka Google u naše će ime upotrijebiti prikupljene podatke kako bi procijenila vašu upotrebu internetske stranice, sastavila izvješća o aktivnostima na internetskoj stranici i pružila nam druge usluge vezane za korištenje internetske stranice. IP adresa koju vaš preglednik šalje u kontekstu usluge Google Analytics ne kombinira se s ostalim Googleovim podacima. Upotrebu kolačića možete odbiti odabirom odgovarajućih postavki u svojem pregledniku. Međutim, želimo istaknuti da u tom slučaju možda nećete moći u cijelosti koristiti sve funkcije ove internetske stranice. Također možete tvrtki Google odbiti prikupljanje podataka koje generira kolačić i odnosi se na vašu upotrebu internetske stranice (uključujući vašu IP adresu). Tvrtki Google možete odbiti i obradu podataka, i to preuzimanjem i instaliranjem dodatka za preglednik koji je dostupan na sljedećoj poveznici: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. U tom slučaju postavlja se kolačić za isključivanje (Opt-out cookie) koji sprečava buduće prikupljanje vaših podataka kada posjetite ovu internetsku stranicu. Dodatne informacije o zaštiti podataka pri korištenju usluge Google Analytics možete pronaći ovdje https://www.google.com/analytics/terms/gb.html i ovdje https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=en.

  Alternativno, možete upotrijebiti donju poveznicu kako biste spriječili slanje podataka tvrtki Google odnosno kako biste spriječili obradu podataka od strane tvrtke Google.
  Za odjavu kliknite ovdje.

 4. Dodatak za društvene mreže Facebook: Na našu internetsku stranicu integrirali smo gumb društvene mreže Facebook (1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD - facebook.com). Gumbe tvrtke Facebook možete prepoznati zahvaljujući logotipu tvrtke Facebook ili gumba „sviđa mi se“.

Kao operator internetske stranice, nemamo saznanja o sadržaju prenesenih podataka ili Facebookovu služenju njima. Ne dobivamo podatke kada ste kliknuli na koji gumb. Više informacija o načinu na koji tvrtka Facebook koristi vaše podatke potražite u pravilima o privatnosti tvrtke Facebook: https://www.facebook.com/about/privacy/update.

 1. Gumb Twitter: Naša internetska stranica koristi gumbe usluge Twitter. Pružatelj je usluge korištenja tih gumbova tvrtka Twitter Inc, 795 Folsom St., Suite 600, San Francisco, CA 94107, SAD. Prepoznatljivi su zbog riječi Twitter ili Follow, u kombinaciji sa stiliziranom plavom pticom. S pomoću tih gumba moguće je podijeliti objavu ili stranicu naše ponude na Twitterovoj stranici, odnosno pratiti davatelja usluga na njoj. Kada pristupite području naše internetske stranice koja sadrži takav gumb, vaš preglednik uspostavlja izravnu vezu s poslužiteljima tvrtke Twitter. Sadržaj gumba Twitter prenosi se izravno s Twitterove stranice u vaš preglednik. Stoga nemamo utjecaj na količinu podataka koje tvrtka Twitter prikuplja uz pomoć tih dodataka i obavještavamo vas isključivo na temelju informacija koje su nam dostupne. Nakon što pritisnete gumb, samo će se prenijeti vaša IP adresa i URL naše internetske stranice, ali neće se koristiti ni u jednu drugu svrhu osim za prikaz gumba. Daljnje informacije možete pronaći u Izjavi o zaštiti podataka na Twitterovoj stranici: http://twitter.com/privacy.

Mogućnosti informiranja i savjetovanja

S pomoću mogućnosti za kontakt na našoj internetskoj stranici pružamo različite informacije i mogućnosti savjetovanja. Ovisno o mogućnosti koju odaberete, obrađujemo različite osobne podatke:

a). Kontakt

Ako nas kontaktirate putem jednog od kanala navedenih na našoj internetskoj stranici, obradit ćemo sve osobne podatke sadržane u vašoj poruci koje ste nam poslali kako bismo obradili vaš zahtjev i na njega odgovorili.

 b). Informacije dobivene poštom / e-poštom

Ako ste odabrali mogućnost slanja materijala, obradit ćemo podatke koje ste unijeli u obrazac za kontakt, barem vaše ime i prezime te pojedinosti kanala za kontakt koji ste odabrali (pošta i / ili e-pošta) za jednokratnu otpremu materijala koji ste zatražili.

c). Savjetovanje telefonom

Ako ste odabrali mogućnost savjetovanja telefonom, obrađujemo podatke koje ste unijeli u obrazac za kontakt, barem vaše ime i prezime te vaš telefonski broj, kako bismo vam omogućili željeno savjetovanje telefonom.

d). Osobno savjetovanje

Ako ste odabrali mogućnost osobnog savjetovanja, obrađujemo podatke koje ste unijeli u obrazac za kontakt, barem vaše ime i prezime te vaš telefonski broj i / ili e-adresu, kako bismo vam omogućili sastanak za osobno savjetovanje.

 IV. Za koje svrhe i na kojoj pravnoj osnovi obrađujemo vaše osobne podatke?

 1. Kako bismo vam omogućili korištenje naše internetske stranice, obrađujemo osobne podatke koji mogu sadržavati dnevničke datoteke; ova se obrada, u svrhu našeg opravdanog interesa za rad naše internetske stranice, temelji na stavci 1. f članka 6. GDPR.
 2. Podatke prikupljene korištenjem kolačića i pseudonimiziranih korisničkih profila obrađujemo kako bismo kvalitetnije obavili izravni marketing, istraživanje tržišta i dalje razvijali naše digitalne ponude na osnovi korisničkih potreba, a ova se obrada, u svrhu našeg opravdanog interesa za rad naše internetske stranice, temelji na stavci 1. f članka 6. GDPR.
 3. Obrada osobnih podataka za odgovaranje na jednog od vaših zahtjeva putem jednog od kanala navedenih na našoj internetskoj stranici provodi se u svakom slučaju u svrhu našeg legitimnog interesa za uspostavljanje i održavanje poslovnih kontakata na temelju stavka 1. f članka 6. GDPR. Ako se vaš zahtjev odnosi na sklapanje ugovora ili predugovornih mjera, vaši osobni podaci bit će obrađeni na temelju stavka 1. b članka 6. GDPR.
 4. Primljene podatke obrađujemo kako bismo mogli upotrijebiti informacije i naše savjetničke mogućnosti te vam omogućiti odabranu opciju, a ako ste odlučili registrirati se za naš letak poslan e-poštom, kako bismo vas registrirali i dostavili vam letak e-poštom. Vaše osobne podatke obrađujemo na temelju vašeg pristanka i u skladu sa stavkom 1 a, članka 6. GDPR. Suglasnost možete opozvati u bilo kojem trenutku s učinkom za budućnost, na način da nam se obratite kanalima navedenima na prvoj stranici ove obavijesti o zaštiti podataka.
 5. Podatke povezane s vašom uporabom naše internetske stranice možemo obrađivati i kako bismo poštivali zakonske obveze kojima smo podvrgnuti; ta vrsta obrade temelji se na stavku 1 c, članka 6. GDPR.
 6. U mjeri koja je potrebna obrađujemo osobne podatke (uz obradu u svrhu radnog odnosa ili udovoljavanja zakonskim obvezama) u svrhu naših opravdanih interesa ili opravdanih interesa treće strane na temelju članka 6. stavka 1. f GDPR. Opravdani interes može uključivati:
  1. uspostavljanje pravnih zahtjeva ili obranu protiv pravnih zahtjeva
  2. sprječavanje i istragu kaznenih djela
  3. upravljanje i daljnji razvoj našeg poslovanja, uključujući upravljanje rizicima

V. Jeste li dužni dati podatke? Možete li opozvati svoju suglasnost?

Informacije potrebne za registraciju radi primanja našeg letka, pružanja informacija i savjetovanja, internetskih narudžbi ili registracije korisnika ili stvaranja korisničkog računa, u odgovarajućem području internetske stranice, označene su kao obvezni podaci (npr. internetski obrazac); bez pružanja obaveznih podataka ne možemo vam omogućiti korištenje odgovarajuće funkcije.

Ako od vas primimo dodatne podatke, naznačit ćemo je li pružanje takvih informacija utemeljeno na zakonskoj ili ugovornoj obvezi ili je neophodno za izvršavanje ugovora. Uglavnom naznačimo koje se informacije mogu dati dobrovoljno i ne temelje se na zakonskoj ili ugovornoj obvezi ni u svrhu izvršavanja ugovora.

VI. Tko prima vaše podatke, odnosno tko ima pristup njima?

Vaši osobni podaci uglavnom se obrađuju unutar naše tvrtke. Ovisno o kategorijama osobnih podataka, samo određenim odjelima / organizacijskim jedinicama dopušten je pristup vašim osobnim podacima. Takve jedinice osobito uključuju odjele odgovorne za naše digitalne ponude (npr. internetske stranice) i naš IT odjel. Na temelju koncepta upravljanja ulogama / pravima, pristup osobnim podacima ograničen je na funkcije i opseg potreban za odgovarajuću svrhu obrade.

Ako je potrebno i u mjeri dopuštenoj zakonom, vaše osobne podatke možemo proslijediti i primateljima izvan naše tvrtke. Takvi vanjski primatelji mogu biti

 • povezane tvrtke unutar skupine Xella, kojima možemo prosljeđivati osobne podatke.
 • davatelji usluga koji nam na temelju posebnih ugovora pružaju određene usluge, uključujući i obradu osobnih podataka, a i odobreni kooperanti naših pružatelja usluga;
 • privatna ili javna tijela, u mjeri u kojoj smo dužni prenositi vaše osobne podatke na temelju zakonske obveze kojoj podliježemo;

 

 

VII. Koristimo li automatizirano donošenje odluka?

U vezi s djelovanjem naših internetskih stranica općenito ne koristimo automatsko donošenje odluka (uključujući profiliranje) u smislu članka 22. GDPR. Ako takve postupke primijenimo u budućnosti, obavijestit ćemo vas zasebno u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama.

 

VIII. Prenose li se podaci u zemlje izvan EU / EEA?

Osobni se podaci uobičajeno obrađuju unutar Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora; osobne podatke nemamo namjeru prosljeđivati u druge zemlje.

Podaci se mogu prenijeti primateljima u takozvane „treće zemlje“ samo u vezi s korištenjem davatelja usluga za pružanje informacija o uslugama internetske analize. „Treće zemlje“ zemlje su izvan Europske unije ili zemlje koje nisu potpisnice Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru te u kojima se ne može predvidjeti zaštita podataka usporediva s onom u Europskoj uniji.

Ako prenesene informacije sadrže osobne podatke, prije takvog prijenosa osiguravamo da je u trećoj zemlji ili kod primatelja u trećoj zemlji osigurana odgovarajuća razina zaštite podataka. To može biti posljedica takozvane rezolucije adekvatnosti Europske komisije koja uspostavlja odgovarajuću razinu zaštite podataka za određenu treću zemlju kao cjelinu. Alternativno, prijenos podataka može se temeljiti i na takozvanim standarnim ugovornim klauzulama EU koje su dogovorene s primateljem ili - u slučaju da se primatelj nalazi u SAD-u - u skladu s načelima „EU US dogovora o zaštiti podataka (EU-US Privacy Shield). Na vaš zahtjev rado ćemo vam pružiti dodatne informacije o tome te odgovarajuća jamstva za održavanje predviđene razine zaštite podataka; podaci za kontakt nalaze se na početku ove informacije o zaštiti podataka. Informacije o sudionicima u EU - U. S. zaštiti privatnosti također se mogu pronaći ovdje: www.privacyshield.gov/list.

IX. Koliko su dugo pohranjeni vaši podaci?

Osobne podatke uglavnom pohranjujemo sve dok postoji opravdan interes za zadržavanje takvih podataka i dok ne prevladaju interesi ispitanika za suzdržavanje od daljnje obrade. I ako ne postoji više opravdan interes, podatke možemo i dalje pohranjivati ako za to postoji zakonska obveza (npr. pridržavanje zakonskih obveza o čuvanju). Osobne ćemo podatke obrisati, čak i ako ispitanik ne poduzme nikakvu akciju, čim daljnje zadržavanje više nije potrebno za potrebe za koje su podaci prikupljeni ili na drugi način obrađeni ili ako daljnje zadržavanje na neki drugi način nije dopušteno zakonom.

Kada je riječ o spomenutom obrađivanju, redovito

 • brišemo podatke dnevničkih datoteka u roku od sedam dana ako nije potrebno daljnje pohranjivanje u zakonske svrhe, kao što je otkrivanje zlouporabe i otkrivanje te otklanjanje tehničkih pogreški;
 • nakon isteka zakonom propisanih razdoblja zadržavanja, brišemo podatke obrađene u kontekstu internetskih narudžbi; a
 • nakon završetka registracije odnosno brisanja korisničkog računa, brišemo i podatke obrađene u kontekstu registracije korisnika odnosno stvaranja korisničkog računa. 
 • Ako se osobni podaci trebaju pohraniti zbog zakonske obveze, oni se čuvaju do kraja odgovarajućeg razdoblja čuvanja. Ako se osobni podaci obrađuju samo u skladu sa zakonskom obvezom čuvanja, pristup takvim podacima uglavnom je ograničen, stoga su podaci dostupni samo ako je to potrebno u svrhu obveze čuvanja.

 

X. Koja su vaša prava kao ispitanika?

Kao ispitanik imate pravo

 • zatražiti pristup svojim osobnim podacima, članak 15. GDPR;
 • zatražiti ispravak netočnih osobnih podataka, članak 16. GDPR;
 • zatražiti brisanje svojih osobnih podataka, članak 17. GDPR;
 • zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podataka, članak 18. GDPR;
 • ostvariti pravo na prenosivost podataka, članak 20. GDPR;
 • zabraniti obradu svojih osobnih podataka, članak 21. GDPR.

Navedena prava mogu se ostvariti u odnosu prema nama, npr. slanjem obavijesti kanalima navedenima na prvoj stranici ove informacije o zaštiti podataka.

U slučaju daljnjih upita možete se obratiti i našem koordinatoru za zaštitu podataka na e-adresu privacy.ursa@etexgroup.com.

Nadalje, imate pravo podnijeti pritužbu na postupanje s osobnim podacima pri nadležnom nadzornom tijelu, članak 77. GDPR.

* * *